Friday, October 5, 2012

17kg lost in 5 month , wanna know the secret ???

salam
sudah lama rasanya tidak menulis blog
berbulan2
tapi kali ni trfikir smula utk menaip blog sbb ada perkara utk dikongsi bersama
which is ak dah berjaya trun kan berat badan aku
daripada 86kg kepada 69kg dalam masa 5 bulan
tak guna herbalife, xguna sd lipid, x guna dr.rozmey , dan lain2 produk lah kat pasaran
nak tau rahsianya x ?????

baiklah bukan sng nak turunkan berat badan ni

perkara yang paling penting kena ada ialah keazaman dan kesabaran yang tinggi
if ada ini insyaallah pasit boleh truskan utk fasa setrusnya
selain itu msti lah diet dan juga exercise
sebenarnya niat ak bukan shj nak kurus tapi ak jugak nak jadi sihat dan ak amal kan diet dn exercise
tiap2 hari skrg, sbb ak nak sntiasa cergas, cerdas dan sihat
ok, bagaimanakah caranya ??
 firstly utk diet, ak gunakan cara pengiraan kalori
mudah shj, amek kalkulator kita , berat darab dengan 30.
cthnya brt adi 69 darab 30 = 2070 ,ini adalah kalori intake harian adi
which is kalo nak kekal dgn berat badan skrg, ameklah dlm lgkungan 2
kalo nak kurus kenalah amek kurang, cth adi skrg hanya amek dalam 1000 kalori intake shari
nak kurus ni kita kenas pastikan kalori intake lbh kurang daripada kalori kluar.kalo dpt 2
insyaallah leh kurus
kalo nak tau berapa nilai kalori sesuatu makanan kena lah baca buku
anyway ini antara laman web yg sediakan kalori utk stiap makanan mcm sususejat.com dan cekodok.com

adi makan 5 kali shri

cthnya pagi adi makan roti wholegrain 2 kpg = 126 kalori dgn horlick kosong=60 = 186kalori utk pagi
snek sblum tgh hari, biskut oat dlm 82 kalori
tgh hari, ayam dada(300kalori) dan juga sayur(apalah2 jnis sayur , dlm 60-80), buah oren sbji(50)
snek ptg(biskut oat=82kalori)
malam(roti wholegrain 2 kpg,=126kalori)
so smua jmlah bru 886kalori.
tapi ini hnyalah sbgi cth yang adi slalu amek, kdg2 adi ubah menu adi, dgn telur dan juga ikan, kdg jugak trlbih tapi ada pastikan x lebih daripada 1500

kita jgn stress sgt nk berdiet ni, sng jer, adi slalu skali smggu reward kan diri adi dgn boleh makan apa shj, dan still boleh kuruskan badan, so jgn risau anda masih boleh makan mcm2 , cuma kena jaga kalori intake jer


utk lebih mndalam, ktia kenalah pastikan diet kita seimbang, which is karbohidrat pertama, kedua protein dan strusnya fat.. jadi pastikan anda amek diet yg seimbang


setrusnya ialah exercise

kita kena pastikan lapisan lemak kat badan kita ni kurang dulu, jadi utk bwt itu kita kenalah kalikan senaman cardio
cthnya mcm joging, berbasikal , lain2 sukan
cth joging, pstikan anda joging dlm 20 mnit keatas, kerana dgn itulah lapisan lemak anda akan mula trbakr
slalu joging dpt bakar dlm 250 hgga 350 kalori
slain itu adi juga bwt exercise lain spti sit up, pumping, dumbell (ini smua utk fitkan badan)
kita nak kurus bukan nak berat kurang jerkan tapi badan jgk nak lawa
slain itu smua aktiviti ktia lakukan tiap2 hari boleh bakar kalori, cthnya tido 8 jam (456kalori)
berjalan 30 minit(100 kalori) dan brmcm2 lagi,kena rajin mmbaca, tgk dkt sususejat.com , kalo nk tau aktiviti2 lain

Utk mndptkan tambahan maklumat, adi slalu mndptkannya di 
di mana trdapat brmcm2 tips utk brdiet, exercise 
dan juga buku yg ditulis Kevin zahri sndiri utk pnduan kurus 5kg dlm masa 5 mggu.. jadi rajin2lah
tgk utk dptkan tips2 brguna , kita boleh dptkan tips2 diet yg sgt brguna, cara exercise dgn tepat, great blog, and thanks to kevin zahri, many great input

so dengan cara2 di atas , alhamdulillah dlm 5 bulan 17kg dh hilang

jadi slmt mncuba, kalo ada apa2 pertanyaan boleh tanya diri ini, insyaallah akan jwb
sgala yang adi bgi ni, smua brdsarkan pembacaan adi dri internet dan juga buku, :) :) :) ;)
skian trima kasih
slmt mncuba .....
igt, pastikan diri betul2 beraza, dan kuat smngat , insyaallah pasti berjaya


Sebelum 86kg
selepas, 69kg



9 comments:

  1. wahh. tahniahhh! sy pun nakk :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnks, awak pun bolge jgk, :)

      Delete
    2. Saya sangat berterima kasih banyak MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan pesugihan dana ghaib nya kini kehidupan kami sekeluarga sudah jauh lebih baik dari sebelumnya,ternyata apa yang tertulis didalam blok MBAH RAWA GUMPALA itu semuanya benar benar terbukti dan saya adalah salah satunya orang yang sudah membuktikannya sendiri,usaha yang dulunya bangkrut kini alhamdulillah sekaran sudah mulai bangkit lagi itu semua berkat bantuan beliau,saya tidak pernah menyangka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan kami sekeluarga tidak akan pernah melupakan kebaikan MBAH,,bagi anda yang ingin dibantu sama MBAH RAWA GUMPALA silahkan hubungi MBAH di 085 316 106 111 insya allah beliau akan membantu anda dengan senang hati,pesugihan ini tanpa resiko apapun dan untuk lebih jelasnya buka saja blok MBAH PESUGIHAN DANA GHAIB

      Delete
  2. trima kasih, anda pun boleh jgk, :) :)

    ReplyDelete
  3. wah...nice one... boleh cuba la nnt menu2 tuh..

    ReplyDelete
  4. U makan Biskut oat Ape?
    Byk pilihan Tktahu yg mana... :(
    Horlick you minum Tu yg fibre ke lite?
    Harap U boleh kongsi :(

    ReplyDelete
  5. Salam, yang kali 30 tuh base pada apa ye? Hari atau percent atau apa ye?

    ReplyDelete